Zelfverzuiveling
Kaas
De unieke smaak van biologische kaas gemaakt op eigen boerderij staat toch ver boven die van een kaas uit de supermarkt. Wanneer de kaas kwalitatief goed is, zullen klanten de weg naar uw boerderij zeker terugvinden.
Proces van kaas maken
Kaas maken kan op verschillende manieren, afhankelijk van de te verwerken hoeveelheid melk, de kaassoort (hard of zacht) die men wil maken en de ruimte die aanwezig is voor het kaasmaakproces. De exact benodigde apparatuur is uiteraard ook afhankelijk van het proces waarvoor gekozen wordt.
Benodigde apparatuur
Pasteur
Met een pasteur wordt de melk kort verhit zodat het aantal micro-organismen wordt verminderd, ook wel pasteuriseren in de volksmond genoemd.
Kaastobbe
In de kaastobbe wordt stremsel en zuursel toegevoegd aan de melk, zodat er wrongel ontstaat. Na het stremmen wordt de wrongel gewassen en (handmatig of machinaal) in stukjes gesneden door een of meerdere wrongelsnijders.
Prepress
Na de wrongelbereiding kan het mengsel van wrongel en wei naar een draineerbak worden gepompt. Hierin wordt de wei weggevloeid en kan de overgebleven wrongel worden geperst en in blokken worden gesneden voor verdere verwerking.
Kaastafel
De wrongel kan met behulp van een kaastafel in de kaasvormen worden gedaan, al dan niet met een drainage mogelijkheid.
Kaasvormen
De overgebleven wrongel, wordt in een kaasvorm gestopt. De kaasvorm zorgt ervoor dat de kaas na het persen zijn uiteindelijk vorm krijgt.
PRESS
De kaasvormen met daarin de wrongel worden via een kaaspers gedurende een bepaalde tijd onder druk gezet. Hierdoor wordt de kaas verdicht en krijgt het zijn karakteristieke vorm met een goed gesloten korst.
Kaas extractie machine
Wanneer er een grote hoeveelheid kazen uit de kaasvormen gehaald moeten worden, is er een mogelijkheid om deze ook met behulp van een kaas extractie machine uit de vormen te halen.
Pekelbak
Nadat de kaas uit zijn vorm is gehaald, wordt deze een aantal dagen in een zoutbad gepekeld. De kaas neemt het zout op, dat zorgt voor korstvorming, stevigheid, smaak alsmede houdbaarheid.
KAASWASSER
Tijdens het rijpen kan er op de kaas schimmel ontstaan. Met een kaaswasser kunnen de verschillende vormen kazen op een eenvoudige en snelle manier weer schoongemaakt worden.
KAASSNIJDER
Een kaassnijmachine is handige oplossing wanneer er een grote hoeveelheid kazen moeten moeten worden gesneden. Handmatig kost dit veel tijd en kracht.