Zelfverzuiveling

Kaas

De unieke smaak van biologische kaas gemaakt op eigen boerderij staat toch ver boven die van een kaas uit de supermarkt. Wanneer de kaas kwalitatief goed is, zullen klanten de weg naar uw boerderij zeker terugvinden.

Proces van kaas maken

Kaas maken kan op verschillende manieren, afhankelijk van de te verwerken hoeveelheid melk, de kaassoort (hard of zacht) die men wil maken en de ruimte die aanwezig is voor het kaasmaakproces. De exact benodigde apparatuur is uiteraard ook afhankelijk van het proces waarvoor gekozen wordt.

Benodigde apparatuur

Pasteur

Met een pasteur wordt de melk kort verhit zodat het aantal micro-organismen wordt verminderd, ook wel pasteuriseren in de volksmond genoemd.

BEKIJK ALLE PASTEURS

Kaastobbe

In de kaastobbe wordt stremsel en zuursel toegevoegd aan de melk, zodat er wrongel ontstaat. Na het stremmen wordt de wrongel gewassen en (handmatig of machinaal)  in stukjes gesneden door een of meerdere wrongelsnijders.

BEKIJK ALLE KAASTOBBES

Prepress

Na de wrongelbereiding kan het mengsel van wrongel en wei naar een draineerbak worden gepompt. Hierin wordt de wei weggevloeid en kan de overgebleven wrongel worden geperst en in blokken worden gesneden voor verdere verwerking.

BEKIJK ALLE PREPRESSES

Kaastafel

De wrongel kan met behulp van een kaastafel in de kaasvormen worden gedaan, al dan niet met een drainage mogelijkheid.

BEKIJK ALLE KAASTAFELS

Kaasvormen

De overgebleven wrongel, wordt in een kaasvorm gestopt. De kaasvorm zorgt ervoor dat de kaas na het persen zijn uiteindelijk vorm krijgt.

BEKIJK ALLE KAASVORMEN

PRESS

De kaasvormen met daarin de wrongel worden via een kaaspers gedurende een bepaalde tijd onder druk gezet. Hierdoor wordt de kaas verdicht en krijgt het zijn karakteristieke vorm met een goed gesloten korst.

BEKIJK ALLE PRESSES

Kaas extractie machine

Wanneer er een grote hoeveelheid kazen uit de kaasvormen gehaald moeten worden, is er een mogelijkheid om deze ook met behulp van een kaas extractie machine uit de vormen te halen.

BEKIJK DE KAAS EXTRACTIE MACHINE

Pekelbak

Nadat de kaas uit zijn vorm is gehaald, wordt deze een aantal dagen in een zoutbad gepekeld. De kaas neemt het zout op, dat zorgt voor korstvorming, stevigheid, smaak alsmede houdbaarheid.

BEKIJK DE PEKELBAK

KAASWASSER

Tijdens het rijpen kan er op de kaas schimmel ontstaan. Met een kaaswasser kunnen de verschillende vormen kazen op een eenvoudige en snelle manier weer schoongemaakt worden.

BEKIJK DE KAASWASSER

KAASSNIJDER

Een kaassnijmachine is handige oplossing wanneer er een grote hoeveelheid kazen moeten moeten worden gesneden. Handmatig kost dit veel tijd en kracht.

BEKIJK DE KAASSNIJDER